- Zorg voor een goede bodem
Controleer de bodem. Als planten het niet goed doen, dan is de bodem vaak te droog. Een oplossing is om de regenpijp in de tuin te laten lopen, maar er zijn nog veel meer opties om goed voor de bodem te zorgen.
Maak uw eigen composthoop. Gooi hier oude bladeren, takken en onkruid op. Dit zorgt voor minder groenafval én het compost is ideaal voor een onderhoudsbeurt van uw tuin. Bemest uw tuin 1 keer in het voorjaar.
- Behoud regenwater met een wadi
De wadi vangt water tijdelijk op en daarna zakt het langzaam in de bodem. Test of uw tuin geschikt is! Graaf op een aantal plekken een gat van 30 centimeter. Vul de gaten met een emmer water. Is het water binnen een uur weggezakt? Dan is uw tuin geschikt!
- Sproei de tuin wanneer de zon weg is
Sproei het liefst vroeg in de ochtend. Dan verdampt het water minder snel. Én het helpt tegen slakken.
Tips voor uw tuin

Heeft u last van hitte, droogte of wateroverlast in uw tuin? Vergroen uw tuin. Met onderstaande tips is dat heel eenvoudig.
Accordion item is ingeklapt
Accordion item is ingeklapt
- Afkoppelen van de regenpijp
Voorkom dat regenwater in het riool terechtkomt. In plaats daarvan komt het uit in een infiltratiekrat, infiltratieveld of in een wadi in uw eigen tuin. Deze maatregel is milieuvriendelijker, helpt bij droogte en zorgt voor natuurlijke verkoeling.
- Verwijder tegels en vervang ze door groen
Zo heeft u minder last van warmte en trekt regenwater makkelijker de grond in. Een groene leefomgeving verhoogt ook het geluksgevoel.
Om het vervangen van tegels door groen makkelijker te maken, kunt u gebruikmaken van de tegeltaxi.
- Vang regenwater op in een tank
Gebruik het regenwater via een regenwatersysteem om het opnieuw te gebruiken. U kunt er bijvoorbeeld het toilet mee doorspoelen, de tuin mee sproeien of ermee douchen.
- Schaf een regenzuil, regenschutting of regenton aan
Vang regenwater op en besproei hiermee de tuin. Dat is duurzamer en goedkoper dan met kraanwater. Een regenton, regenzuil of regenschutting (holle schutting waar water in op wordt geslagen) vangt via de regenpijp regenwater op.
- Plant een boom
Dit helpt bij het opnemen van regenwater. Daarnaast geven bomen schaduw en verkoeling, waardoor de grond minder uitdroogt. Ook zijn ze aantrekkelijk voor vogels en insecten.
- Leg een groen(blauw)dak aan
Dit geeft extra verkoeling omdat het regenwater vasthoudt. Ook is het goed voor de biodiversiteit en de luchtkwaliteit.
- Plant geen, of minder, eenjarige zomerbloeiers
Hier wordt veel gif, verwarming en potgrond voor gebruikt en blijft slechts een paar maanden mooi.
- Plant vaste planten in je bakken
Liefst ook wat inheems, zoals bijvoorbeeld een wilde margriet. Dit is goed voor de biodiversiteit.
- Zaai een stuk tuin in met wilde planten mengsel en plaats een insectenhuis
Het staat mooi en trekt vlinders en andere insecten aan; goed voor de biodiversiteit.
- Laat de tuin een beetje rommelig worden
Dan kunnen insecten en allerlei kleine beestjes hun gang gaan. Voor een gezond ecosysteem zijn ze onmisbaar.
- Vergroen de overkapping, schuur, uitbouw, gevel of schutting
Het gebruik maken van een sedumdak isoleert, is geluiddempend én staat fraai. Ook vangen klimplanten water op en trekken vogels en insecten aan.
- Plant vaste planten die goed bestand zijn tegen hitte en droogte
Van vaste planten heeft u ieder jaar weer plezier. Denk aan klimop en wolfsmelk. Hoge planten en bomen geven schaduw en verkoeling.
- Gebruik inheemse planten
Inheemse planten zijn geschikt voor het Nederlandse klimaat. Daar genieten de insecten van. Bijen houden bijvoorbeeld enorm van salvia’s. Gecultiveerde varianten geven lang niet altijd nectar.
- Plant groente en fruit in uw moestuin
Kies een beschutte en zonnige plek. Zorg voor een goede grond en geef uw planten voldoende water. Verbouw wat u lekker vindt en geniet ervan!
- Zorg voor hoogteverschillen
Insecten kruipen en klimmen graag door u tuin. Maak het aantrekkelijk voor ze, hierdoor komen er meer vogels in uw tuin.