Jan en Marga

De hoogte van de energierekening van Jan en Marga uit Nunspeet begon een serieuze kostenpost te worden. Daarom besloten ze hun vrijstaande woning uit 1930 te verduurzamen. Met een verbeterplan werkten ze stapsgewijs naar hun einddoel toe: van het gas af. Jan legt uit hoe ze dit zowel praktisch als financieel hebben aangepakt.

Verbeterplan

“Om de energierekening te verlagen en het comfort in onze woning te verbeteren, gingen we aan de slag met verduurzamen. Ook wilden we een steentje bijdragen aan de verduurzaming van onze woonomgeving. We maakten een verbeterplan en probeerden per stap zich te krijgen op de kosten en de praktische uitvoering.”

Zelf aan de slag

“We hebben zelf redelijk kennis van zaken. Als bouwkundige deed ik in de jaren 80/90 zelf al verschillende aanpassingen aan onze woning. Ook nu hebben we veel zelf gedaan. Voor de technische installaties hebben we heel nadrukkelijk gezocht naar leveranciers die zich op onze specifieke situatie konden richten.”

Meer comfort

“We maakten bewuste keuzes en elke stap was onderdeel van een groter plan. We kozen bijvoorbeeld voor vloerverwarming, verbeterden de werking van onze convectorput (extra ventilatoren) en vervingen het glas in de serre voor HR++ glas. Verder hebben we een warmtepomp aangeschaft en de dakisolatie verbeterd. Hierdoor is het comfort in ons huis sterk verbeterd. Ook hebben we geen gasrekening meer.”

Kosten

“De Toekomstbestendig Wonen Lening van de gemeente heeft ons financieel geholpen bij het verduurzamen. Ook vroegen we subsidie aan voor de warmtepomp en het verbeteren van de dakisolatie. We hopen na het eerste jaar zicht te krijgen op wat het ons aan geld gaat opleveren.”

Tip

“Probeer bij elke verduurzamingsstap zicht te krijgen op wat het kost en oplevert. Doe onderzoek naar subsidiemogelijkheden en maak waar mogelijk gebruik van leningen van de gemeente.”
 

Contact