Klimaatadaptatie

Klimaatadaptatie betekent dat we onze omgeving aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, zoals hevige regenval, hittegolven en droogte. Denk aan meer groen in de wijk, waterdoorlatende bestrating en extra ruimte voor wateropvang. Door maatregelen te nemen, zorgen we ervoor dat onze gemeente leefbaar blijft, zelfs bij extreem weer. Samen kunnen we werken aan een klimaatbestendige toekomst.
Wat kunt u doen?
Door aanpassingen te doen aan uw tuin of dakterras kunt u al hitte, droogte en wateroverlast verminderen. Over het algemeen geldt: Hoe meer groen, hoe beter. Beplanting zorgt namelijk voor verkoeling op warme dagen én het zorgt dat het water weg kan zakken in de tuin.
U kunt ook overwegen om tegels langs de gevel van uw huis te verwijderen en een tuinstrook aan te leggen. Dit voorkomt wateroverlast bij hevige regenbuien. Als u nog een stapje verder wilt gaan kunt u extra groen aanleggen door bijvoorbeeld klimplanten te nemen, een boom te planten of een groen dak aan te leggen. Deze planten zou u bijvoorbeeld weer water kunnen geven met water uit uw regenton, dat is niet alleen duurzaam, maar bespaart ook nog eens kosten!