Energiecoach Bela van de Steeg
In gesprek met energiecoach Bela

Met een achtergrond in de energietechniek runde Bela jaren een installatiebedrijf. Later hield hij zich ook meer bezig met zonne-energie en aardwarmte. In 2008 installeerde Bela de eerste aardwarmtepomp. Nu is hij energiecoach bij Nunspeet Leeft Natuurlijk. Maar hoe duurzaam leeft Bela zelf eigenlijk?
“In onze vorige woning heb ik in 2005 al een zonneboiler geplaatst en dat scheelde met zes, vaak douchende kinderen, aanzienlijk in de gasrekening. Een paar jaar later heb ik daar ook 16 zonnepanelen aangebracht wat de elektriciteitsrekening met 60 % reduceerde. In 2020 hebben we ons huidige nieuwe, levensloopbestendige, huis laten bouwen. Geheel energieneutraal met aardwarmtepomp, zonneboiler, 27 zonnepanelen en warmte terugwinunit voor de ventilatie. Ook rijden we sinds april 2022 in een volledig elektrische auto.”
Steentje bijdragen
“Ik ben energiecoach geworden op aanraden van één van mijn kinderen die vond dat ik met mijn jarenlange ervaring en kennis best wel een steentje bij kon dragen in de verduurzaming van de gemeente Nunspeet tijdens mijn pensioen. Ik zou andere gepensioneerde installateurs of bouwkundige aannemers ook willen aanraden zich te melden als energiecoach. Bij deze mensen zit de vakkennis als het gaat over de energietransitie.”
Meest gestelde vraag
“De meest gestelde vraag die ik als energiecoach krijg is: ‘Hoe kan ik besparen op mijn energiekosten’ en dan is mijn advies meestal ‘isoleren’. Maar deze vraag krijg ik ook vaak van mensen, waarvan ik weet dat hun huis best wel goed is geïsoleerd. Dan adviseer ik meestal te onderzoeken of het zinvol is om te kiezen voor een andere manier van verwarmen en/of warmwaterbereiding.”
Verduurzamingstip
“De verduurzamingstip die ik onze inwoners wil meegeven is: zorg dat je je bewust bent van de hoeveelheid energie die je verbruikt. Hang een notitieboekje in de meterkast en noteer 2 keer per maand de meterstanden of, als je een slimme meter hebt, schaf dan een P1 meter aan. Dit is een soort dongel die je in de kWh meter plugt. Je kunt dan een app op je smartphone downloaden en je energieverbruik ieder moment inzien. Bewustwording leidt in de meeste gevallen tot ander gedrag en dus besparing. Dit apparaatje is via internet te bestellen en kost ongeveer €25,00.”
Onderzoek
“Tegen inwoners die verwarmen met een cv-ketel en overwegen een warmtepomp aan te schaffen zou ik willen zeggen: onderzoek eerst of je woning daar wel geschikt voor is. Dat kan vrij eenvoudig. Zet gedurende een koude periode in de winter je ketelthermostaat op 50 graden en als je het dan tijdens de koudste momenten nog steeds behaaglijk warm kunt krijgen in je woning, is hij geschikt voor een warmtepomp. Is dit niet het geval, kies dan voor verbetering van de isolatie of kies voor een hybride oplossing (warmtepomp in combinatie met cv-ketel).”